19-100 Mońki
ul. Leśna 3

Dnia 24 października uczniowie klas 2 d i 3a uczestniczyli w warsztatach kuchni molekularnej.
Podczas zajęć miały miejsce niezwykłe aktywności:
użycie suchego lodu do wytworzenia efektu „dymiących” soków,
zastosowanie ciekłego azotu do błyskawicznego zamrażania — przygotowano sorbety owocowe, „zamrożoną” różę, a także bawiliśmy się balonem, który pod wpływem chłodu sam się kurczył,
tworzenie czekoladowych tabliczek w kształcie serc,
eksperymenty z wytwarzaniem mgły i zabawą z pianą — wszystko po to, by w atrakcyjny sposób przybliżyć uczniom zagadnienia przyrody, takie jak zmiany stanu skupienia, właściwości materii oraz współzależności w naturze.
Dzięki takim warsztatom uczniowie mogli przeżyć lekcję w niecodzienny sposób — aktywnie, kreatywnie i ze sporą dawką zabawy.

19-100 Mońki
ul. Leśna 3









